Regnskapsordbok fra e-conomic

Finn svar på regnskaps- og bokføringsbegreper

Fakturering - Hva er fakturering?

Fakturering er å sende ut et dokument, enten fysisk eller elektronisk, med betalingskrav for varer eller tjenester til en kunde

I e-conomic har du et fakturaprogram som inngår i regnskapsprogrammet, og du kan bruke ferdige fakturamaler eller designe din helt egen faktura. Her kan du lese mer om fakturaprogrammet.

Fakturering skjer altså når noe selges. Er du for eksempel en grafisk designer og utfører designarbeid for en kunde, skal den kunden altså faktureres for arbeidet som er gjort.

Hva innebærer det å fakturere?

Alle virksomheter er pålagt å utstede en faktura når varene eller tjenestene selges til en kunde, uavhengig av størrelsen på beløpet. Fakturaen skal sendes til kunden senest en måned etter varen eller tjenesten har blitt mottatt. Selve bokføringen av fakturaen skjer på det tidspunktet du sender fakturaen, selv om kunden ikke har betalt enda.

Hvordan skal du fakturere?

Skatteetaten har visse krav til hvordan en faktura skal opprettes. Blant annet skal det ikke være mulig for deg å endre fakturanummeret manuelt, og derfor skal du enten bruke et fakturaprogram til å utstede fakturaer, eller fakturablanketter med påtrykt fakturanummer.

Det er også visse krav til nøyaktig hva som skal på en faktura, som du kan lese om her.

Kan jeg slette en faktura?

Bokføringsloven har strenge regler rundt fakturering, og det er dermed ikke tillatt å slette en faktura. Dette gjøres blant annet for å unngå misbruk og kontrollere at ingen bilag mangler i regnskapet.

Har du sendt en faktura med feil, eller om noen av varene blir returnert, kan man opprette et dokument som utligner fakturaen du har sendt. Dette dokumentet kalles en kreditnota. Dersom kunden ikke har betalt fakturaen når han mottar kreditnotaen, kan han som oftest nøyes med å trekke beløpet på kreditnotaen fra fakturabeløpet og innbetale resten.

Dersom fakturaen allerede er betalt når kunden mottar kreditnotaen, skylder selgeren penger til kjøperen, og selger må derfor betale pengene tilbake til kjøper.

Nysgjerrig på hvordan du lager faktura på nett?

Det kan du nemlig med e-conomic regnskapsprogram, og du kan du lese mer og se forklarende videoer i vår wiki, e-copedia.

Fakturering på engelsk

invoicing; billing

 

Har du bruk for et faktura- og regnskapsprogram?

e-conomic regnskapsprogram gjør fakturering og regnskap enkelt.

Ja takk, jeg vil gjerne ringes opp av e-conomic.